Učitavanje

Negde iza sedam gora i sedam mora

petak, 18. maj 2018.

8279 km... da tako daleko sam morala da odem da bih uživala u čarima MINI ja. 
Nedaleko od Seula u mestu Inčeon, Južna Koreja 2014. godine otvoren je BMW i MINI trening centar.
Na 240,000 kvadratnih metara možete videti i servisni centar, bar i restoran, akademiju za obuku, istorijske eksponate, dečiju kutak - i naravno, veliki BMV i MINI izložbeni prostor.

Na stazi nas je dočekao popriličan broj MINI vozila..Ali motore koje smo testirali su S i JCW. Naravno svaki je bio spakovan sa maksimalno opreme. Bilo je na Vama da odaberete samo boju, ako vam se više svidja sivi ili narandžasti ili možda crni.

Prvi deo obuke je bio Off road sa MINI Countrymanom JCW ALL4. Ono što nam je bilo pokazano da treba da uradimo, na prvu loptu je delovalo vrlo zbunjujuće, mislila sam da će biti nemoguće to izvesti. Iskreno više sam verovala MINIjevim spospbnostima nego svojim. Ali ubrzo pošto sam sela upalila i krenula u off road avanturu MINI Countryman sa pogonom na sva 4 točka je pokazao za šta je napravljen. Apsolutno svaka prepreka koja je nailazila je bila mačiji kašalj za njega. Žao mi je što ljudi koje poseduju Countrymana, retko žele da testiraju svog ljubimca u ovakvim uslovima, ali auto se savršeno ponaša koju god prepreku da ste stavili pred njega, jednostavno sednete i uživate i sa osmehom savladavate jednu za drugom.

Sledeće zbog čega je vredelo prevaliti ovoliki put je staza na kojoj smo mogli da testiramo MINI JCW.
Dobro šta god da sad napisem neće moći da dočara ono sto sam na toj stazi osetila.
Startujete JCW , Sport mod aktiviran, muzika ugašena, kick down. Na head up displeju su se brojke rapidno povećavale. Neverovatan osećaj ga je voziti 200km/h. Pa onda krivina pa puna kočnica. Pa opet pun gas kad uslovi dozvole. Nemoguće je na ovoj stazi voziti a da na njoj ne ostaviti crni trag od guma..recimo da sam se u par navrata lepo potpisala. Mislim da pun potencijal koji ovaj auto može da da je upravo na ovakvoj stazi. Sadašnji i budući vlasnici JCW, moja preporuka kad god želite da se oslobodite stresa iznajmite stazu, i uživajte sa svojim JCW-om. 


Kada su u pitanju malo ekstremnije stvari šta možete da radite na stazi, a da sam sa oduševljenjem izvela, je driftovanje na mokroj podlozi. Nazvali smo ga James Bond drift. Instruktor je objasnijo sledeći scenario vozite u rikverc 40km/h do odredjenog mesta, tad puštate gas i smotate pun desni. Hm, onda su usledila pitanja cele grupe pa kako ovo, pa kako to da uradim. Svi su bili poprilično zbunjeni, u teoriji to deluje jako komplikovano kad se sluša. U praksi je ovako. Date gas gledate da ne predjete 40, idete u rikverc u sledećem trenutku ste se okrenuli za 180 stepeni i kompletno se zaustavili. 
I odmah hoćete još i još.. Kad sam završila instruktor je na toki voki samo prokomentarisao.“And you did it like real James Bond!“
Kao poslednji segment ali ništa manje bitan je bilo trkanje medju čunjevima. Tu su svi želeli da pokažu svoj maksimum i muški deo ekipe se nadmetao sa nama ženama. Gume su škripale, ovde ne razmišljate puno samo gledate da date svoj maximum i da ne oborite koji čunj.  A pobednik grupe je bila žena. Na veliko nezadovoljstvo muškog dela ekipe!

A za kraj sam ostavila najlepši deo, MINI GP. Pogledajte šta se dešava kad se spoje mašta, mladalački duh i trkački motor. Dobijete sportski automobil sutrašnjice. Ali nadam se da se neće zadržati na sledećoj rečenici“You are not serial production you are special edition!“

Tekst i slike: Bojana Praštalo