Učitavanje

USPEH BEOKART GP-a NA DEBITANTSKOJ TRCI

petak, 21. septembar 2018.

Proteklog vikenda na stazi Pautalia, u  mestu Ćustendil (Bugarska), je održana trka izdržljivosti u okviru SWS Endurance Cup-a pod nazivom „12 Hours of Bulgaria“. Za pobedu se takmičilo 28 ekipa iz cele Evrope, među kojima i jedna iz Srbije - Beokart GP. Ovom timu iz Beograda je ovo bio prvi međunarodni nastup. 
 
Pol poziciju u kvalifikacijama osvojio je ATR Brask, tim iz Britanije koji je bio favorit za pobedu. Momci iz Beokart-a su se kvalifikovali kao 24. sa zaostatkom od +0.7 sekundi, što samo govori o jačini konkurencije i spremnosti svih učesnika. 
 
Trku su obeležila uzbuđenja od prvog do poslednjeg minuta. Nastupilo je više od 150 vozača iz celog sveta, izvršeno je oko 500 pit stopova i izmena vozača, potrošeno je 2000 litara najkvalitetnijeg goriva, voženo je preko 670 krugova, u poslednjem satu trke je došlo do nestanka struje, što je izazvalo kratak prekid i izlazak vozila bezbednosti. 
 
Pobednik trke je DGRM Team sa najbržim krugom trke od 59.732 sekunde, ATR Brask je ipak završio kao drugi iako su vodili većinu trke, a kao treći su se plasirali La Dream Team. Beokart GP je zauzeo 22. mesto što je izuzetan rezultat sudeći po komentarima takmičara koji nisu krili svoj entuzijazam ni pre, a ni posle trke. 
 
„Sama činjenica da smo uspeli da se borimo u trci, bez i malo iskustva u voznji trka ovakvog formata, na potpuno nepoznatoj stazi i vozeći kartinge koje smo ranije uglavnom samo gledali na slikama, za nas je kao pobeda“, rekao je Nebojša Prokić, kapiten tima i na kraju dodao: „Najveća nagrada u trci je zagrljaj podrške timskih kolega u boksu.“ 
 
Za Beokart GP su nastupili: Nebojša Prokić, Bojan Poznanović koji je postavio najbrži krug tima (1:00.355), Zoran Bojbaša, Bojan Matić i Andreja Dinić. Nikako ne treba zaboraviti podršku ljudi iz boksa bez kojih piloti ovog tima ne bi bili na vrhuncu svog zadatka, a to su tim menadžer Marko, i šefica garaže Jovana. 
 
Verujemo da će Beokart GP sledeće godine ponovo nastupati na ovoj i drugim međunarodnim trkama izdržljivosti.