Učitavanje

RICCIARDOVA POBEDA U SENCI DEŠAVANJA NA STAZI

utorak, 27. jun 2017.

U nedelju je vožena Velika nagrada Azerbejdžana. Pobedu je odneo Daniel Ricciardo, vozač Red Bulla, međutim ona je ostala u senci ostalih dešavanja na stazi.

Početak trke obeležio je incident između na kraju drugoplasiranog Bottasa i Kimi Raikkonena koji je pre vremena morao da se "vrati" u garažu. Naime Finac iz Mercedesa je napravio neshvatljiv potez i "zakucao" se u svog sunardonika iz Ferrarija nanevši bolidu italjanske ekipe štetu zbog kojeg će "uspeti" da ne završe trku. Ono što je po nama najgore od svega jeste da je Bottas, koji je isključivi krivac za ovaj incident, prošao bez kazne i na kraju se "dokopao" drugog mesta.

Šta tek reći za duel Hamilton-Vettel. Prilikom jednog od mnogih izalazaka safety cara na stazu Hamilton, koji se tad nalazio na čelu karavana, je odlučio da naglo uspori kolonu iza sebe, što je priuzrokovalo novi incident, tako što se Vettel najpre "zabio" u Hamiltonu a zatim da mu dokaže šta misli o njegovom potezu odlučio da se "izboksuje" sa Hamiltonom guma u gumu.

Hamilton zbog izazivanja ovog incidenta nije dobio kaznu, ali je zato Vettel kažnjen sa Stop and go kaznom, kao i Raikkonen koji nakon crvene zastave i prekida trke nebezbedno pušten na stazu.

Za još snažniji utisak pobrinuli su se vozači Force Indie. Oni su nakon prvog Safety cara odlučili da je najbolje da jeda drugog izbace iz trke. U tom duelu " deblji kraj" je izvukao Perez, kao i Raikkonen koji je naleteo na ostatke njihove "borbe" i probušio gumu.

Ono što je jedino vredno pomena na ovoj trci i čemu nema ništa da se zameri jeste treća pozicija rukija Lance Strolla iz Williamsa koji je čak bio drugi do poslednjih nekoliko metara kada ga je obišao "nekažnjeni" Bottas.

Ostaje nam da vidimo kako će reagovati ekipa Ferrarija na ovakve odluke direkcije trke, s obzirom da su oba njihova vozača dobili kazne, Raikkonen čak najnebulozniju u skorije vreme, dok su vozači Mercedesa u Azerbejdžanu očigledno bili zaštićeni kao "beli medvedi".

Tekst: ubrzanje.rs