Učitavanje

FIAT 128 COUPE S

nedelja, 03. decembar 2017.

Ako ste se nekad zapitali kako izgleda “Muscle car” koji nije američki, a nije “muscle” ni po snazi, onda obavezno obratite pažnju na ovaj automobil.

Fiat 128 Coupe S iz ’74 godine je veoma zanimljv primerak automobilske industrije.
Radi se o autu koji je u vlasništvu ekipe supercars_serbia, tako da možemo objektivno oceniti ovog lepotana.
Reč je o restauriranom automobilu koji poseduje motor zapremine  1300 kubika, fabrički  ima 75 konjskih snaga. Ali u ovom slučaju ugrađen je dvogrli karburator koji  cifru od 75 ks pomera naviše, ne znamo tačno koliko, ali se prilikom vožnje primećuje razlika.

Kada pričamo o vožnji , radi se o potpunoj analogiji, što se i očekuje od takvog automobila.  Veoma je lagan, tako da shodno tome poseduje zavidnu agilnost u krivinama.
Automobil nije samo restauriran na fabričko stanje. Poseduje i sportske opruge kao i poboljšane  delove ogibljenja.
Ono što sam napomenuo na početku jeste da je to italijanski  “Muscle Car”.  

Kada pogledate ovaj automobil, primetićete neku vrstu elegantne agresivnosti koja dolazi od širih bocnih panela. Ti paneli nisu tu samo estestki, imaju i svoju ulogu. Naime, radi se o tome da je masa koncentrisana u bokove  i u pod auta,  što naravno daje na stabilnosti.  Enterijer automobila je veoma interesantan. Opisao bih ga kao enterijer koji nema ništa, a zapravo ima sve što je potrebno. Ipak je to nuspojava automobila koji je star skoro pola veka.

Sam automobil, kao takav je veoma zahvalan za održavanje, ne kvari se i nema neke fabricke anomalije. Jedino što je potrebno ovakvom lepotanu jeste ljubav i pažnja. Jer da nije toga ne bi bio na ulicama i ne bi bio ovako lep. 

 Tekst: Đorđe Stevanović i Rastko Bojičić            Slike: @supercars_serbia