Učitavanje

FIAT 500

četvrtak, 05. januar 2017.

Popularni  „fića“ je predstavljen 1957 godine. Sa pogonom na zadnje točkove, „fića“ je posedovao dvocilindrični motor od 13 konjskih snaga i četvrorostepeni menjač.

Do 1975. godine, kada je prekinuta njegova proizvodnja, ovaj Fiatov model je prodat u skoro četiri miliona primeraka. Za 18 godina svoje karijere „fića“ je stekao kultni status, možemo slobodno reći da je postao ikona među gradskim automobilima.

Fiat 500 nasleđuje model 126, u narodu poznatiji kao „peglica“. Međutim 2007. godine tačno 50 godina od početka proizvodnje „fiće“ Fiat predstavlja novog „fiću“, ali sem što po spoljašnjem izgledu podsceća na svog prethodnika novi „fića“ malo šta ima zajedničkog sa njim, što je i nekako logično s obzirom da je u prethodnih 50 godina sve napredovalo, pa samim tim i automobilska industrija. Sada „fića“ ima prednju „vuču“, izgleda i jeste mnogo savremeniji, a i što se tiče motora, motor sa najmanjom zapreminom u ponudi je od 875 kubika, ali je u pitanju turbo motor koji poseduje 105 konjskih snaga.

Za kraj, treba napomenuti da bez obzira što se originalni „fića“ ne proizvodi već 60 godina, ovaj Fiatov model je našao svoje mesto u automobilskoj istroiji i teško da će više bilo koji model malog gradskog automobila nekad ponoviti „fićin“ uspeh i popularnost.

Tekst: ubrzanje.rs